Január 26-28 között egyéves fennállásának megünneplésére különleges hétvégi programot kínál a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplex.

2018-01-25


Egy éves a Művész Mozi by Cityplex - Filmmel ünneplünk
Filmleírások

 
Tehenesek – magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2017. Rendező: Vargyasi Levente. Forgatókönyv: Fám Erika. Vágó: T. Bányai Péter
A film a háromszéki (erdélyi) magyar szarvasmarhatartók aktuális helyzetét tárja fel 2015 és 2017 közötti periódusban. Párhuzamos gazdasorsokkal találkozik a néző. A filmben szerepelnek: az egyesületi elnök, a hagyományosan gazdálkodó vidéki kisgazda, a gazdákat és szövetkezet, a fejlesztésekben gondolkodó, húsmarhákat tenyésztő nagygazda. A gazdákon kívül elég fontos szerep jut az érdekvédelmi  szövetkezeteknek, egyesületeknek is. A fennmaradási próbálkozások egyik lehetséges útja a szövetkezeti formában való gondolkodás. A film készítői jelen voltak a Kézdi-tej megalakulásánál és elkísérik a gazdákat a fővárosba is, ahol a tej alacsony felvásárlási ára miatt tüntetnek.  A különböző helyszíneken zajló eseményeket Ötvös Mózes, a Szarvasmarhatartók Egyesületének idős elnöke kapcsolja össze, aki maga is aktív gazdaként éli mindennapjait és szívvel-lélekkel küzd a kisgazdalét fenntarthatóságáért.
 
Emlékmű helyett – magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2017. Vörös T. Balázs és Filep Farkas filmje
Sepsiszentgyörgyön 1982-ben avatták fel Mihai Viteazul havasalföldi vajda lovas szobrát. 1984-ben, a szobor mögött elhelyezett pokolgép kioltotta a 12 éves Vaszi Jánoska életét. A robbantás következményeként a megyében megfélemlítési hadjárat indult a helyi állami és intézményi vezetők valamint civil személyek ellen is. Az ügy részletei máig sem tisztázottak. A film célja elindítani a társadalmi párbeszédet egy olyan témáról, mely a pártállami diktatúra megszűnése után is tabunak számított. Az igazság feltárása szinte lehetetlen, de a következmények soráraemlékezve ma is érzékelhetővé válik a társadalmi és etnikai feszültség, melyektől csak a hallgatás megtörésével lehet szabadulni. Filep Farkas és Vörös T. Balázs filmje a Médiatanács Magyar Média mecenatúraprogramjának támogatásával készült 2015 és 2017 között.
 
Kojot – magyar dráma, 126 perc, 2016.
Tűzkőre érkezik Bicsérdi Misi, mert földet és rozoga házat örökölt nagyapjától, az öreg Misutól, aki a maga idejében igazi fenegyerek hírében állt. Misi frusztrált, elfojtott, menekülő 30-as, nem találja helyét az életében, munkájában, párkapcsolatában. Csak sodródik, nem vállal fel konfliktusokat. Ez a szerep azonban hamarosan lekopik róla. Hozzákezd öregapja romos házának felújításához, amelyben igaz célt lát meg önmaga és párja, Eszter számára egyaránt. Pénz híján mindössze a nagydumás, rokkantnyugdíjas Lajost, és hallgatag, börtönviselt sógorát, Attilát tudja felbérelni mesteremberként, és maga is részt vesz az építési munkákban, amihez mit sem ért kezdetben. A természetközeli idillben végre kezdi megtalálni magát, de ez nem tart sokáig. Kiderül, hogy a határban meghúzódó telkeket pitiáner összegekért kebelezi be Tűzkő nagybirtokosa, a helyi mindenható "Döbrögi", Szojka Pál és fia, hogy egy svéd multi számára adja el a völgyet. Amikor Szojka szemet vet Misi örökségére is, a fiú felveszi a kesztyűt, és a csetepaté eldurvul - ez már háború a kisember és a földesúr közt. Súlyos harc kezdődik a földért, a családért, az életért, a jövőért, a belül megszülető férfiért...
 
A négyzet – feliratos, svéd-német-francia-dán filmdráma, 142 perc, 2017.
A sikeres múzeumigazgató, Christian tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot, és bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen. Közben egy erőszakos amerikai újságírónővel is bonyolult viszonyba kezd. Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete.
 
120 dobbanás percenként – francia dráma, 140 perc, 2017
120 dobbanás: ennyit ver átlagosan percenként a szív. A megtörtént eseményeket feldolgozó 120 dobbanás percenként a kilencvenes évek elején játszódik, amikor már évek óta szedte a HIV vírus és az AIDS az áldozatait. Aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felrázza a közvélemény közönyét a betegséggel szemben, s felhívja a figyelmet a különbözőségekre és azok fontosságára. A fiatalok az eszközökkel és célokkal kapcsolatban azonban nincsenek egyetértésben. Vannak közöttük radikális gondolkodásúak, mások pedig inkább mértékletességet hirdetnének. Az AIDS azonban kérlelhetetlenül szedi áldozatait, s többeknek nincs ideje egy lassan kibontakozó mozgalomra. A 120 dobbanás percenként a szerelem, a remény, az összefogás filmje, valamint az életé, ami erősebb a halálnál.
 
Thor: Ragnarök – amerikai akciófilm, 131 perc, 2017
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
 
Star Wars: Az utolsó Jedik – amerikai sci-fi, 152 perc, 2017
A Star Wars: Az utolsó Jedikben a Skywalker saga folytatódik. Az ébredő Erő hősei a galaxis legendás alakjaival indulnak nagyívű kalandra, s közben nem csak az Erővel kapcsolatos ősi rejtélyekre találnak választ, hanem megdöbbentő múltbéli titkokra is fényt derítenek.
 
Halálos iramban 8 – amerikai-japán-francia-kanadai akciófilm, 136 perc, 2017
Dom és Letty nászúton vannak, Brian és Mia pedig kiszálltak a játékból. A világjáró csapat többi tagja szétszéledt, és próbálnak a normálisra emlékeztető életet élni. Ám egy titokzatos nő visszacsábítja Domot a bűn világába, ahonnét, úgy tűnik, nincs menekvés, sőt, arra is ráveszi, hogy árulja el a hozzá legközelebb állókat… A kubai partoktól New York utcáin át a Barents tenger jégpáncéljáig világszerte számos helyen folyik a hajsza, amit hőseink csapata folytat, hogy útját állják egy anarchistának, aki káoszt akar a világra szabadítani... és hogy hazahozzák a férfit, aki családot csinált belőlük. A sorozat legújabb darabjában Vin Diesel mellé visszatér Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, Nathalie Emmanuel, Elsa Pataky és Kurt Russell is, valamint csatlakozik hozzájuk az Oscar-díjas Charlize Theron mellett a szintén Oscar-díjas Helen Mirren, valamint Scott Eastwood is.
 
 

Egy éves a Művész Mozi by Cityplex – filmmel ünneplünk
 
A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplex január végén ünnepli egyéves fennállását, ezért 2018 január 26-28. között különleges programmal várja  közönségét. 2017 januárjától kezdődően közel 260 filmet vetítettek le a moziban az összesen 2327 vetítés során, ezeken összesen 39.544 néző vett részt.
Az országban talán elsőként rendszeresen sikerült magyar szinkronos filmeket a helyi közönség számára biztosítani, ez különösen fontosnak bizonyult a gyermekfilmek, animációk népszerűségét illetően, ezt bizonyítja, hogy a legnépszerűbbek a  magyar nyelven is beszélő rajzfilmek a Gru 3, az Ozzy, a Nyuszisuli, a Ricsi a gólya, a Szörnyen boldog család és a Rock Dog voltak.
Filmes nosztalgiaélményt is nyújtott a Művész Mozi az elmúlt évben, a magyar film 120 éves történetét klasszikus, régi magyar filmek heti rendszeres vetítéseivell ünnepelhette a mozi közönsége.
Külön sikerélményként könyvelhető el, hogy a helyi alkotók dokumentumfilmjeit is nagy érdeklődés övezte, a vetítések népszerűségét az is növelte, hogy helyi témák kerültek feldolgozásra, és az alkotók jelenlétében zajlottak a teltházas vetítések. Vörös T. Balázs és Filep Farkas Emlékmű helyett című és Vargyasi Levente Tehenesek című dokumentumfilmjeiről van szó, melyeket ismét láthat a közönség a mozi születésnapi, ünnepi hétvégi programjában.
Helyi érintettségű volt a Legendárium rajzfilmek vetítése is, amikor az epizódok között az Evilági zenekar játszotta Orbán Ferenc azon dalait, amelyeket az animációs filmekhez szerzett, ezt az előadást is viszontláthatja a közönség a hétvége folyamán.
 
Főbb eseményeink január 26-28. között:
 
Könyvbemutató - Dancs Árpád: MozimMániáim
Január 27-én, szombaton 16:30–kor kerül bemutatásra Dancs Árpád MoziMániáim – A sepsiszentgyörgyi mozizás története című kötete A szerzőt saját bevallása szerint már óvodás korában megtalálta a mozi  élménye, kisiskolásként már moziba járt, ez volt a legáhítottabb tevékenysége, így lett ebből igazi mánia. A kötet műfajilag   nem tudományos munka, hanem memoár, beszámoló és kutatási napló a régi / új filmek és mozikultúra szerelmeseinek arról, hogy mi maradt meg mára mindabból a csodálatos találmányból és iparból, ami a XX. században annyira megváltoztatta a közízlést. A könyv a hetedik művészet iránti hódolat jegyében készült, résztvevőinek, szereplőinek személyét,  egykori  fénykorának, hanyatlásának, küzdelmeinek, újjászületésének történetét, lebontva a szerző szülővárosára, Sepsiszentgyörgyre.
 
Filmbemutató - A Viszkis
Film és valóság, történetek és sorsok testközelből a Művész Mozi születésnapi hétvégéjén. Szombaton, január 27-én 18 órától, illetve 18:15-től bemutatóvetítés a Fellini és a Chaplin teremben. Antal Nimród legújabb filmje, a sokak által várt A Viszkis valós eseményeken alapul. A székelyföldi származású Ambrus Attila félárván nő fel, zűrös kamaszkort és javítóintézeti éveket hagy maga mögött, amikor Erdélyből kalandos körülmények között Magyarországra szökik. Az új élet azonban nehezebbnek bizonyul, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa lesz, de továbbra is pénztelen és magányos. Végül rájön, miben jó igazán: vakmerő, gyors és alapos. Egymás után fosztja ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszál, egyre éhesebb a sikerre, egyre többet akar magának, és új szerelmének. De az utolsó rablás kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel és a történet itt még nem ér véget... A vetítések után 20:30-tól a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében közönségtalálkozóra kerül sor Ambrus Attilával, a Viszkissel.
 
Zenerege - az Evilági együttes koncertje
Nagy sikernek örvendett 2017 áprilisában az Evilági zenekar lemezbemutató koncertje, a Zenerege – a Székelyföldi Legendárium rajzfilmjeinek vetítésével egybekötött gyermekkoncert. A Művész Mozi egy éves fennállásának megünneplésére január 27-én, szombaton 12 órától ismét kicsik és nagyok hallgathatják meg a  Székelyföldi Legendáriummal és László Noémivel közösen megvalósított dalokat,  a székelyföldi székek egy-egy legendáját vagy mondáját. Az énekek által képzeletbeli utazásban lehet részünk, így - többek között - ellátogathatunk az Ika várához, az Óriáspince-tetőre, a Súgó-barlangba, megismerhetjük Maros és Olt történetét, valamint olyan hétköznapi és híres hősökről is hallhatunk, mint Csergő Kata és Szent László. A koncert folyamán vetítésre kerülnek a Rétyi Nyír, a Babba Mária és A táltos asszony című rajzfilmek.
 
Soundtrack Party
Január 26-án, pénteken 21 órától egyedi hangzású, különleges hangulatú buliba hívjuk a filmkedvelő közönséget. Gyere és ünnepelj velünk a Soundtrack névre keresztelt bulin a Mohóban, ahol Dj Grid és Vj Rancz gondoskodik a filmbe illő hangulatról. Eredeti filmzenék és betétdalok, úgy, ahogy még sohasem hallottad, ha azt hitted filmre nem lehet táncolni ezen a bulin biztos rájössz, hogy tévedtél.
 
Szeretettel várjuk közönségünket rendezvényeinkre!
 
 

Szavazógép

Hol vagy hogy szoktál hallgatni minket?

autóban
otthon
munkahelyen
okostelefonon
számítógépen
máshol/másképp
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 758