Végérvényesen lezárta Kovászna Megye Tanácsa az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését célzó európai uniós pályázatot

2018-05-09

Kovászna megye a Központi Fejlesztési Régióban elsőként és egyedüliként üzemelte be a rendszert, amely már fél éve működik sikeresen – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója. Május 4-én, pénteken jött meg az értesítés az Európai Alapok Minisztériumától, hogy hivatalosan is lezártnak tekinthető a hulladékrendszer kiépítését célzó pályázat – ennek tényét március végén Brüsszelben is nyilvántartásba vették, ezt közölte ki most a szaktárca – mondta el a tanácselnök, kiemelve, hogy tízéves folyamat végére értek, hiszen az előkészületek 2008 körül kezdődtek.
Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója szerint a megye lakossága nyitott arra, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, ugyanis az integrált hulladékgazdálkodási rendszerbeindítása óta, alig hat hónap alatt megsokszorozódott az újrahasznosítható hulladék mennyisége. „Vidéken 1,2 százalékról 12 százalékra nőtt, városon 10 százalékról 26 százalékra nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék aránya. Ez nagyon jó eredmény, természetesen van még ahová fejlődni, különösen a biológiailag lebomló hulladék esetében kell megértetnünk, hogy azt lehet és érdemes komposztálni” – magyarázta az igazgató. Az egyesület tervei között szerepel, hogy a lécfalvi üzemet egy mechanikai-biológiai hulladékkezelő (MBH) berendezéssel bővítse, amelynek célja a lerakásra szánt hulladék mennyiségének csökkentése.
 

Szavazógép

Hol vagy hogy szoktál hallgatni minket?

autóban
otthon
munkahelyen
okostelefonon
számítógépen
máshol/másképp
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 758