Székely Vágta 2018

2018-06-22

Táncház és díjugratás a Székely Vágtán

 
Hamarosan újra szurkolhatunk kedvenc lovasainknak Székelyföld legnagyobb lovasünnepén, a Székely Vágtán. A lovasrendezvényt idén július 13–15. között tartja Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület. Újdonságok is lesznek: például nem lesz színpad, így jobb rálátás lesz a futamokra, kulturális nagyprodukció helyett helyi művészeket felvonultató és megmozgató szabadtéri táncház lesz, emellett pedig négy, izgalmas futam keretében kerülnek ki győztesek.
Minderről sajtótájékoztató keretében számoltak be Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője és Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, a Székely Vágta társszervezője június 21-én, csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Vadászmúzeumban.
Azzal, hogy nem lesz meghívott produkció, előtérbe kerülnek a helyi tehetségek, és a rendezvény szombat estéjén felelevenedik a táncházmozgalom. A hatalmas szabadtéri táncház egy összmulatság lesz, nem csak felnőtteknek, ugyanis 19 órától gyermektáncházzal indul a program a Kincsek Gyermek Néptáncegyüttes egyengetésével. 20 órától nagyszabású szabadtéri táncházra kerül sor, melyen több székelyföldi település néptáncegyüttesei is részt vesznek. Közreműködnek a Kis Bekecs (Nyárádszereda), a Serittő (Székelyudvarhely), a Napsugár (Marosvásárhely), a Perkő (Kézdiszentlélek), a Kincskeresők (Sepsiszentgyörgy), a Százlábú (Sepsiszentgyörgy), a Székely Mikó Kollégium (Sepsiszentgyörgy) és Csíkszereda környéki néptáncegyüttesek. A szabadtéri táncház megszervezését Tőkés Zsolt és a Kónya Ádám Művelődési Ház vállalta magára. A táncházban többek közt moldvai, nyárádmenti, udvarhelyszéki, felcsíki, vajdaszentiványi és mezőségi táncrendek lesznek. Oktatók Ádám Katalin és Tőkés Edit, Virág Endre, Benő Barna Zsolt, Fülöp Csaba, Kelemen Szilveszter, Füzesi Albert, valamint Marthi Jenő és párjaik lesznek. A talpalávalót a Folker és az Üsztürü zenekarok, valamint Dezső Attila húzza.
Sztakics Éva főszervező kiemelte: idén immár négyféle futamban lehet bizonyítani, amelynek ezévi különlegessége a Kishuszár Vágta. „Tavaly verseny nélkül képviseltettük városunkat a Nemzeti Vágta kishuszár futamán, most arra vagyunk kíváncsiak, hogy van-e még olyan gyerek, aki szívesen megméretkezne egy ilyen futamon. Az a kérdés továbbá, hogy megfelelő méretű lovak vannak-e a környéken, hiszen a kishuszár lovának minimum 4 évesnek kell lennie, és legtöbb 138 cm-nek” – tette hozzá reménykedve.

 
VÁLTOZATOS KÍSÉRŐPROGRAMOK
Ahogyan a korábbi években is, idén is pályázat révén döntötték el a futamokat kiegészítő lovas programokat: a szervezőknek 11 pályázat közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. Döntésük értelmében idén is lesz huszár ügyességi verseny a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében, emellett éjjeli tüzes show az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület előadásában, honfoglaláskori lovasíjász bemutató, szintén a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében, valamint lovasíjász bemutató négy lóval a Saggitis Siculorum Egyesület jóvoltából. Bemutatkozik ismét a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola, vasárnap este pedig, a díjátadó ünnepség után, sor kerül a „Kinizsi Pál, Mátyás király jobbkeze” című lovas színdarabra, az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatásában. Hosszas kihagyás után, idén ismét lesz díjugratás, a Székelyföldi Lovasiskola szervezésében, Kecskemét, Sepsiszentgyörgy testvérvárosa pedig zenés összeállítással vállal részt a Székely Vágta kísérőprogramjaiban. A fogathajtó verseny idén sem marad el.
Az állandó programok között megtalálhatóak a népművészeti és lovas kézműves vásár, a gyermekfoglalkozások, a lovagoltatás, képzőművészeti kiállítás az Incitato nemzetközi alkotótábor anyagából, ízelítő Udvarhelyszék népi kultúrájából, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézete pedig egy igazi csemegét hoz, „Mrs. Hayes biztonsági szoknyája és egyéb érdekességek... Lovas öltözet és viselettörténeti kamarakiállítás” néven.

 
NEMZETKÖZI FUTAM HAT LOVASSAL
Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója a nemzetközi futam részleteit ismertette, mondván, idén is hat lovas áll rajthoz a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán való részvételért, ahol a győztes Romániát képviseli majd a budapesti versenyen. Ebben az évben a Shagya Arab Lovas Klub küldi a lovasokat. Demeter szerint ezek a civil, amatőr klubok kiváló minőségű lovakat tartanak, és kiváló minőségű versenyeket szerveznek, így jogosultak arra is, hogy a Székely Vágtán is bizonyítsanak.

 
MÁS, AMATŐR VERSENYEN VALÓ RÉSZVÉTEL KIZÁRÁST VON MAGA UTÁN
A Nemzeti Vágta szabályzata értelmében, minden lovas, aki bármilyen nemű fekete, azaz nem hivatalos, amatőr versenyen vesz részt, kizárást kap a Nemzeti Vágta összes futamáról, beleértve az előfutamokat is – világított rá Sztakics Éva. „A lovasok aláírnak egy nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy betartják ezt a szabályzatot. A Nemzeti Vágta minőségi kritériumrendszert dolgozott ki, ami a pályára és a lovasok biztonságára vonatkozik, ehhez ragaszkodnak, és nem szeretnék, ha csak véletlenül is azonosítanák más, nem hivatalos, nem megfelelő feltételekkel rendelkező versenyekkel” – tette hozzá arra vonatkozóan, hogy a lovasok körében felháborodást váltott ki ez a kitét. Kiemelendő, hogy a szabályzat ezen kiírása csak azon lovasokra vonatkozik, akik a Nemzeti Vágta kvalifikációs futamain indulnak. Tehát a Góbé futam indulóit nem érinti. A Székely Vágta futamaira a nevezési határidő június 29-e, a nevezési lapok és szabályzat elérhető a www.szekelyvagta.ro honlapon.

 

Szavazógép

Hol vagy hogy szoktál hallgatni minket?

autóban
otthon
munkahelyen
okostelefonon
számítógépen
máshol/másképp
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 854