Őszi sokadalom, Kézdi napok 2018

2018-07-24

 
Megszokott magas minőséggel, színes programmal, változatlan programpolitikávál jelentkezik idén is augusztus 30. – szeptember 2. között az Őszi Sokadalom, Kézdivásárhely városünnepe. Idén is „az értékszüret” mottóra épülő rendezvény középpontjában és központjában a kézműves és hagyományos termelők vására áll. Emellett nagyszínpadi koncertek, opera, gyermekváros, Borudvar, Pityókafesztivál, ifjúsági programok, partisátor és utcazene szórakoztatja majd a rendezvényre ki- és idelátogatókat. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők.
Bokor Tibor polgármester a rendezvény sajátosságait, valamint a jól bevált sikeres programpolitika fontosságát emelte ki. Az eddigi évekhez hasonlóan, több mint 100 kézműves és helyi termelő tölti majd meg a teret portékáival. A gyermekváros idén is a központi parkban lesz és kibővül, a Pityókafesztivál továbbra is a Molnár Józsiás-parkban lesz, a Borduvarban az erdélyi borok kóstolása mellett, a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. 
Az elöljáró a koncertprogramot ismertetve, elmondta, pénteken a hagyományokhoz híven a Tanulók Klubja fúvószenekarának és mazsorettcsoportjának fellépése nyitja meg a városünnepet, majd a Iris, a Pokolgép és a fiatalosabb vonulatú Magashegyi Underground lép színpadra. Szombaton a helyi Mano and Friends nyitja a koncertek sorát, őket a Magyar Állami Operaház Donizetti: Szerelmi bájital vígoperája követi, végül a fiatalabb generációkat megszólító Freddie lép színpadra. Vasárnap Simó Annamária, majd a Csík Zenekar koncertje következik, a városnapok zárókoncertjén Rúzsa Magdi szórakoztatja a nagyérdemű közönséget, amit a mindenki által várt tűzijáték követ. 
Ménessy Kinga Kitty főszervező az eddigi évektől eltérő változtatásokról számolt be. A kézműves és helyi termelők vására sokkal koncentráltabb lesz, a Gábor Áron szobortól kezdődik, a főtér két oldalán  két sorban állítják fel a vásáros sátrakat, szabadon hagyva a teret a hivatal előtt az opera produkciójának.  Várják az árusok jelentkezését, a szabályzat és az űrlapok a www.oszisokadalom.ro vagy a www.kezdi.rohonlapokról tölthetőek le.
A rendezvény fénypontjaként, a Magyar Állami Operaház kamionja is begördül Kézdivásárhely főterére, a Gördülő Opera Székelyföld turné keretében. Donizetti legnépszerűbb vígoperájának új kiadása utazik a határon túli magyarlakta területekre, így a céhes városba is. Az Őszi Sokadalom szervezői kaptak az alkalmon, és beemelték a rangos intézmény előadását a programkínálatba, így téve színesebbé és egyedivé a 2018-as eseményt. A Magyar Állami Operaház kamionja a Vigadó Művelődési Ház előtti térre péntek éjszaka gördül be, majd a technikai és helyszíni elrendezést követően, este 8 órakor veszi kezdetét a nagysikerű előadás. A szervezők mintegy 300 ülőhelyet fognak biztosítani, emellett állóhely is lesz bőven. Az előadás ingyenesen tekinthető meg.
A Gyerekvárost idén is a Caritas szervezi, szocio-edukációs gyerekprogramok, gyűjtő- és alkotópontokkal rendezik be a Gábor Áron szoborig kibővített teret, amelynek a bejárata idén a polgármesteri hivatal felől lesz. A 65 fős önkéntes csapat közel 20 ügyességi játékot és 9–10 kreatív műhelyt rendez be és koordinál, a tevékenységeken a felnőttek is részt vehetnek.
Eddigi évekhez hasonlóan az ifjúsági programokért a Kézdivásárhely Ifjúsági Szervezet felel. Az Ifjúsági tér, amely a Gábor Áron szobor túlsó részén kap helyet, a szervezők egy minőségi szórakozási, kikapcsolódási és találkozási pontot hoznak létre, ahol különböző előadásokon, beszélgetéseken és fiatalos programokon vehetnek részt az érdeklődők. 
Az esti szórakozást a koncertek után az Urbanizé Garden biztosítja a parkban, a fiatalok nagy örömére, ahol naponta 4–4 lemezlovas pörgeti majd a lemezeket. Pénteken Azteca & Mano, Sllash & Doppe, Dubgrade és Levitation, míg szombaton Grid, PDBR, DJ Shiver és Nick Havsen ütemeire szórakozhatnak a bulizni vágyók. 
Az Őszi Sokadalom egyik legszínesebb és legkülönlegesebb programja minden évben az utcazene. A programról Tofán Levente szervező számolt be, amely idén szombaton a Polyp Televízió székháza előtti téren zajlik, ahol 4–5 zenekar szórakoztatja majd a vásárban korzózókat, míg vasárnap nagyobb helyszínen, a Vigadó előtti térre tér vissza a programpont, és hosszabb produkciókkal töltik meg a teret zenével. Fellépnek a város és környező települések kisiskolásai produkciókkal, valamint a magyarországi Millió Rózsaszál rock and roll banda, a sepsiszentgyörgyi Imette, a Lunar Acoustisc Trio, az Old Bumeráng (akik a régi Bumeráng tagokból verbuválódtak össze) és a Maya and The Crazy Plumbers zenekarok. 
A rendezvény végleges programja augusztus elejére várható.
 

Szavazógép

Hol vagy hogy szoktál hallgatni minket?

autóban
otthon
munkahelyen
okostelefonon
számítógépen
máshol/másképp
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 822