TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyön: filmcsemegék három napig

2018-09-20

 
Szeptember 25-én, szerdán este az 5 César-díjjal méltatott Viszontlátásra odafönt (Au revoir là-haut) című filmmel indul a vetítéssorozat. A Pierre Lemaitre azonos című regénye ihlette tragikomikus történet oly formán bontakozik ki, hogy emlékeztesse a nézőt arra, hogy a háború abszurditásának témája mindig időszerű marad. A Németországgal megkötött fegyverszünet bejelentésének napján Albert Maillard (akit maga Dupontel alakít) és Edouard Pericourt (Nahuel Perez Biscayart) sorkatonák megkönnyebbülten lélegeznek fel: túléltek négy év háborút. Ennek ellenére Pradelle főharnagy (Lauren Lafitte) folytatja a harcot és embereit mészárlásra küldi.
 
A filmestek a Breaking News című játékfilmmel (r. Iulia Rugină) folytatódik. Főszerepben Andi Vasluianut láthatja a közönség a dramában, amelyben egy újságírót arra köteleznek, hogy tragikus módon elhunyt operatőréről in memoriam riportot készítsen. A filmban a tizenöt éves Voica Oltean is játszik, akit első szélesvászú filmszerpéért a Karlovy Vary-i zsűri különdíjjal tünetett ki és akinek alakítását az amerikai Variety magazin kiemelkedőnek jelemezte. 
 
A vetítések utolsó estéjén a közönség a Szelidítetlen Románia(România Neîmblânzită - r. Tom Barton Humphreys) című dokumentumfilmet tekintheti meg, amely új nézettségi rekordokat döntött a hazai mozikban. A film együttműködésben készült a brit Off the Fence-szel, narrátora Victor Rebengiuc. A Románia vadonjának szépségét bemutató egyedi produkciót egy teljes évig forgatták az alkotók.
 
Program | Főtér, 20:30
Szeptember 25. (szerda)
Viszontlátásra odafönt (Au revoir là-haut)
rendező Albert Dupontel | Francia ország, Kanada, 117
Albert Dupontel, Nahuel Pérez Biscayart és Laurent Lafitte szereplésében
Pierre Lemaitre népszerű, Goncourt-díjas regényének adaptációjában a szadista Pradelle főhadnagy (Laurent Lafitte) a háború utolsó óráiban levezényel egy teljesen értelmetlen rohamot a kitüntetés reményében. A két szerencsétlen közkatona, Édouard (Nahuel Pérez Biscayart) és Albert (Albert Dupontel) csaknem az életükkel fizetnek ezért.
A vérfürdő maradandó károkat okozott a túlélőkben. Édouard az utolsó csatában elvesztette a fél arcát, ezért arra kéri Albertet, hogy ne küldje vissza a családjához, inkább nyilváníttassa halottnak. Albert bajtársiasságból gondoskodni kezd fiatal társáról, aki a rajztehetségét kihasználva olyan maszkokat készít, amelyek nemcsak elfedik a sérülését, de igazi érzelmeket is képesek kifejezni. A két barát bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik: extravagáns emlékművek ígéretével csalnak ki pénzt a háborún meggazdagodottaktól és az államtól, hogy aztán a megbízási díjjal lelépjenek. A tét számukra egymillió frank, azonban ha lebuknak, az életükkel fizetnek érte. Erre pedig minden esélyük megvan, ugyanis éppen a legkritikusabb pillanatban tűnik fel újra a pszichopata főhadnagy.
 
Szeptember 26. (csütörtök)
Breaking News
rendező Iulia Rugină | Románia, 81'
Szereplők: Dorin Andone, Dorian Boguta, Ioana Flora, Voica Oltean és Andi Vasluianu.
Operatőre tragikus halála után Alex Mazilu készít egy in memoriam riportot ennek életéről. Karácsony előtt három nappal, egy a Fekete tenger melletti kisvárosban Alex összerakja létezésének darabjait, azok alapján amit a tizenéves lánya szemszögéből lát.
 
Szeptember 27. (péntek)
România Neîmblânzită
rendező Tom Barton-Humphreys | Románia, 90’
Victor Rebengiuc szereplésében
Leírás:
Európa szívében egy mesés természeti élet rejtőzik: a vadon sajátossága, amely számtalan teremtmény otthona. Végtelen hegyek, ősi erdők, határtalan vizek, ezek mindegyike az öreg kontinensre hivatkozó lények otthona. A szépség és a vadon földje, ahol a sorsokat az évszakok irányítják. Itt, a mintha legendákból elszakadt teremtmények, szabadon élnek, az állatok a túlélésért harcolnak, és a Szelidítetlen Románia mind felfedni ezeket a csodálatos történeteket. 
 
***
Részletek: www.tiff.ro
Követhetnek Facebookon: www.facebook.com/caravanatiff
***
A TIFF Karavánt a Román Filmek Népszerűsítéséért Egyesület (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc) szervezi az Europa Cinemas és a Nemzeti Cinematográfiai Központ (Centrului Național al Cinematografiei) támogatásával.

Szavazógép

Hol vagy hogy szoktál hallgatni minket?

autóban
otthon
munkahelyen
okostelefonon
számítógépen
máshol/másképp
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 1059