A mesterségek házhoz jönnek (3. rész)! // 2020. április 23-án

2020-04-23

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. április 23-án (csütörtökön) 20 órától az intézmény (Kovászna Megyei Művelődési Központ) Facebook oldalán vetíti Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember Kerekesek című néprajzi dokumentumfilmjét, amelynek főszereplője Gál József, Zabola utolsó aktív kerekes mestere. A filmben szereplő Bende Tibor kovács is az utolsók közt van a községben, aki még fel tud vasalni egy fából készült szekérkereket. 
 
Józsi bácsi a szakmát legény korában egy hilibi mesternél inasként tanulta. Foglalkozását 80. életévén túl is értékes szakmai örökségként és tisztességes megélhetési lehetőségként emlegeti, gondolatait folyamatosan áthatja a szakma dicső múltja iránti nosztalgia. 
 
Dr. Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember ritka, eltűnőben lévő székelyföldi mesterségek filmes dokumentálását végzi. Az alkotópáros filmjei sajátos kordokumentumok, veszélyeztetett foglalkozások és életvilágok megörökítései. 

Szavazógép

Mit jelent neked 2020?

Az újratervezés éve.
Ugyanolyan év, mint bármelyik másik.
Szökőév. Jobb lett volna átszökni rajta. :)
A pihenés éve.
Nem szívesen fogok emlékezni rá.
A fentiek közül egyiket sem :))))
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 60