Kovászna megyében a járvány kitörése óta összesen 535 személy fertőződött meg koronavírussal
Kovászna megyében a járvány kitörése óta összesen 535 személy fertőződött meg koronavírussal, 3 személynél vasárnap mutatták ki a vírust, tájékoztatott vasárnap a prefektúra. Az összesített adatok szerint eddig 372 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, 12-en elhunytak. A vasárnapi adatok szerint a sepsiszentgyörgyi és brassói kórházakban 73 háromszéki fertőzöttet kezelnek. Az elmúlt 24 órában 9 személyt utaltak be kórházba. Továbbá 73 személy, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, kérte, hogy lakhelyi elkülönítésbe vonulhasson, orvosi felügyelet alatt, egy személyt pedig gyógyultan kiengedtek a kórházból. A járvány kitörése óta Kovászna megyében 10472 tesztet végeztek el, ebből 33-at az elmúlt 24 órában. Ehhez hozzáadódik még további 7624 teszt, amit Brassó, Szeben és Maros megyék kérésére végeztek.
2030-ra Kovászna megye településeinek 95 százalékában építik ki a vízhálózatot és 75 százalékában a csatornarendszert
Az erre vonatkozó, aktualizált mestertervet csütörtöki tanácsülésén fogadta el Kovászna Megye Tanácsa. A Kovászna megyei víz- és csatornarendszer korszerűsítésének munkálatai 27 közigazgatási egységet, 5 várost és 22 községközpontot érintenek, valamint ezen kívül 22, községhez vagy városhoz tartozó települést. Ez a szám nő a helyi igényeknek megfelelően. „Folyamatosan bővítjük a víz- és csatornarendszert a megye falvaiban és városaiban. Azt szeretnénk, hogy 2030-ra a megye településeinek 95 százalékán működjön kiépített vízhálózat és 75 százalékán csatornarendszer, a jelenlegi 50-55 százalék helyett. A projekt első lépése a mesterterv elkészítése és aktualizálása, a második lépés pedig a szakcég által elkészített pályázat kidolgozása, mely költségekre a megyei önkormányzat 120 ezer lejt különített el” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: az egyik legnagyobb ivóvízprobléma Kézdivásárhelyen van. Itt több mint 13 km vízvezetéket újítanak fel 27 utcában. (közlemény)
Bekerült az országos közegészségügyi programba a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház PCR laboratóriuma
Bekerült az országos közegészségügyi programba a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház PCR laboratóriuma az Egészségügyi Minisztérium és a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyásának köszönhetően. Emellett a minisztérium közel ezer teszt elvégzéséhez elegendő 200 ezer lejt utalt az egészségügyi intézménynek. A májusban átadott 100 ezer euró összértékű Real Time PCR-teszteket végző laboratórium a megyei önkormányzat 180 ezer lejes hozzájárulásával jött létre. „Molekuláris biológiai laboratóriumot hoztunk létre Sepsiszentgyörgyön, amely az emberek egészségét és biztonságát szolgálja. Éppen ezért első körben 120 ezer lej értékben ezer teszt elvégzéséhez szükséges fogyóanyagokat vásároltunk a kórház számára, hogy ezáltal is növeljük az egészségügyben dolgozók munkájának hatékonyságát. Most már három ilyen laboratórium van a megyében, kettő magán kézben és egy köztulajdonban. Célunk a kórház biztonságban tartása, továbbra is ezt szolgálja az akkreditált laboratórium is” – emelt ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A megérkezett tanúsítvány lehetővé teszi, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház is az országos program keretén belül PCR-teszteket végezzen el a koronavírus azonosítására. Az erre vonatkozó szerződést a kórház a héten köti meg az közegészségügyi igazgatósággal. „Az ez alkalommal az Egészségügyi Minisztériumtól kapott kétszáz ezer lejből továbbra is a kórház betegein, a szimptomatikus esetek és direkt kontaktok esetében végzünk ingyenes teszteket. Prioritást élveznek a betegek, hiszen rengeteg gyanús esettel szembesülünk: csak júliusban 1403 COVID-19-tesztet végeztünk el a személyzeten, a bent fekvő és a metodológia szerint követett betegeken” – emelte ki András Nagy Róbert kórházmenedzser. (közlemény)
 
még kérek

Szavazógép

Mit jelent neked 2020?

Az újratervezés éve.
Ugyanolyan év, mint bármelyik másik.
Szökőév. Jobb lett volna átszökni rajta. :)
A pihenés éve.
Nem szívesen fogok emlékezni rá.
A fentiek közül egyiket sem :))))
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 60  

Fotóalbum