A koronavírus-járvány megállította az erdélyi turizmus növekedését
 
A koronavírus-járvány megállította az erdélyi turizmus növekedését, így 2019 novembere és 2020 márciusa között az Erdélybe érkező vendégek száma 14,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 13,7 százalékkal csökkent - közölte az Erdélystat.ro portál a megyei statisztikai hivatalok adatait összesítve. Az erdélyi kereskedelmi szálláshelyekre 1,7 millió vendég érkezett a vizsgált időszakban, ők 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek el. Erdély a romániai turisták és vendégéjszakák közel felét adta. A csökkenés az országos átlaghoz hasonló, és elsősorban a koronavírus-járvány által meghatározott februári és márciusi hónapokban tapasztalt visszaeséssel magyarázható. A zsugorodás a két magyar többségű székely megyét is érintette, viszont az erdélyi átlagnál kisebb mértékben, ugyanis 10,4 százalékkal kevesebb érkezett Hargita és Kovászna megye kereskedelmi szálláshelyeire, és a vendégéjszakák száma is csak 4,7 százalékkal csökkent. Kovászna megyébe a téli szezonban 40 880 turista érkezett, és 152 581 vendégéjszakát regisztráltak. Amíg Hargita megyében az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent a turistaforgalom, addig Kovászna megyében összességében a koronavírus-járvány okozta visszaeséssel együtt is növekedni tudott, ami a járvány előtti időszak kimagasló, 20% fölötti növekedésének köszönhető. Székelyföld a teljes erdélyi turistaérkezések 5,9%-át és a vendégéjszakák 8,1%-át adta, ami enyhe bővülést jelent az előző évekhez mérve. Növekvő tendenciát mutatott a székelyföldi szálláshelyek kapacitáskihasználtsága az előző idényhez viszonyítva. Ez az érték a 2019/20-as szezonban 23,7%, míg egy évvel korábban 22,3% volt. A mutató Kovászna megyében a tavalyi értéket is jóval meghaladó 36,2%-os, miközben Hargita megyében az előző évi 17,9%-ról 16,9%-ra mérséklődött.
 
Csütörtökön nyílik a sepsiszentgyörgyi strand
A Sepsi ReKreatív vezetősége az utolsó száz méteren tart az új strandszezon megkezdésének előkészületeivel Sepsiszentgyörgyön. Tekintettel az ebben az időszakban bevezetett egészségvédelmi intézkedésekre, a strand tevékenységét is az új korlátozásokhoz igazították. Ilyen értelemben a látogatók két turnusban mehetnek a strandra: reggel 8 és 13 óra között, valamint délután 14 és 19 között, az egy órás szünet a közös terek és a napozóágyak fertőtlenítésére szolgál. A fizikai távolság betartása miatt a látogatók száma turnusonként legtöbb 500 főre korlátozódik. A városháza tájékoztatása szerint a belépési díjak jóváhagyás előtt állnak, a Helyi Tanácsnak benyújtott javaslat a következőket tartalmazza: egy általános jegy 25 lej lenne, amely biztosítja a belépési díjat a strandra és a napozóágy bérleti díját. A kiskorúak, a 60 éven felüli személyek és a fogyatékossággal élők kedvezményes áron léphetnek be a strandra, 13 lejért (belépőjegy és napozóágy), és a családi csomag (2 felnőtt és 3 kiskorú gyermek belépője, valamint 5 napozóágy bérlése) ára 76 lej lenne. Ezenkívül a nagycsaládos kártyák kedvezményezettjei 6 lejt fizetnek majd egy standard jegyért, amely magába foglalja a nyugágyakat is. Tavaly az általános belépőjegy és a nyugágy bérlése összesen 28 lejbe került, szemben az idei 25 lejjel szemben. Ezen a nyáron a nyugágy bérlési kötelezettsége azért került bevezetésre, hogy a látogatók közötti fizikai távolság betartható és ellenőrizhető legyen. A 3 éves kor alatti gyermekek és az országos olimpiai válogatottak sportolói ingyenesen léphetnek be az idén is a strandra. A jegyek a választott opciótól függően a két turnus egyikére érvényesek, reggel vagy délután, és hamarosan online is megvásárolhatóak lesznek. Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a szerdai rendkívüli tanácsülés keretében szavaz a javasolt árakról.
5000 lejre bírságolták a Román Labdarúgó Szövetséget
A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács 5000 lejre bírságolta a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF), a 2019. október 19-én lezajlott Románia – Észak-Írország U21-es válogatott mérkőzésén elhangzottak miatt. A Voluntariban található Anghel Iordănescu arénában megtartott mérkőzésen a nemzeti tizenegy szurkolói hosszú perceken át skandálták a „kifele az országból a magyarokkal” (afară, afară cu ungurii din țară) rigmusokat. Sajnos, nem az első eset volt, hogy a román nemzeti válogatott szurkolótábora mérkőzésen magyarellenes hangot üt meg, annak ellenére, hogy a megmérettetésnek nincs semmilyen magyar vonatkozása, azaz nem magyar csapat ellen lép pályára, nem magyar a bíró, nem magyar többségű városban van a mérkőzés, és még lehetne sorolni. „Üdvözlöm a Tanács döntését, amely következetesen megállapítja a diszkrimináció tényét és rendszeresen pénzbírságot is kiszab az illetékesekre. Az viszont elszomorító, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) ahelyett, hogy megoldást keresne a lelátókon tapasztalható rasszizmus, xenofóbia megfékezésére, folyamatosan a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat eljárási minőségét kérdőjelezi meg az ügyekben. Remélem, a jövőben a bírságok megúszását nem esetleges eljárási hiba keresésével akarják megoldani, hanem valós cselekvési tervvel és fellépéssel, amely megszünteti az áldatlan állapotokat” – nyilatkozta Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat igazgatója. (közlemény)
 
még kérek

Szavazógép

Mit jelent neked 2020?

Az újratervezés éve.
Ugyanolyan év, mint bármelyik másik.
Szökőév. Jobb lett volna átszökni rajta. :)
A pihenés éve.
Nem szívesen fogok emlékezni rá.
A fentiek közül egyiket sem :))))
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 39  

Aktuális

még kérek

Fotóalbum