Mit tegyünk abban az esetben, ha a legjobb villamosenergia árat és szolgáltatást szeretnénk?

2021-01-13


Az energiaszektor árliberalizációjáról tartott előadást Nagy Bege Zoltán, az Országos Energiaár Szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, az RMKT Online című programsorozat idei első kiadásának keretében. Az elmúlt hetekben számos nagy változás történt a hazai villamosenergia piacon és sok kérdés felmerült ennek kapcsán az érintett felekben. Mit jelent az, hogy január 1-től liberalizálták a piacot és valóban többet kell majd fizetni a villamos energiáért, ha január 31-ig nem kötünk új szerződést? Hasonló jellegű kérdésekre kaphattak választ a nézők az előadás során, tisztázva a tévhiteket és pontatlan információkat.
       Nagy Bege Zoltán bemutatójából megtudhatták a hallgatók, hogy aki egyáltalán nem köt szabadpiaci szolgáltatóval szerződést, annak akár 13-26%-al is növekedhet a villanyszámlája. A legjobb ajánlatok összehasonlítására és a megfelelő tájékozódásért a felhasználók az ANRE oldalán egy összehasonlító program segítségével tudnak ajánlatokat böngészni és szolgáltatót választani. Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy az ajánlatban és a szerződésekben leírtfeltételeket figyelmesen olvassák el a fogyasztók és arra is kitért, hogy bizonyos szolgáltatók ajánlatai bértleti díjat is tartalmaznak, ami kedvezőtlenebb lehet azonknak akik nagyon kevés áramot fogyasztanak.
        Mindenki számára javasolt új szerződés kötése, akár a meglévő szolgáltatóval, akár újjal és a legjobb ha ezt online vagy telefonos ügyintézéssel intézi el, hiszen minden kereskedő lehetőséget nyújt erre és így elkerülhető a zsúfoltság is.
      Fontos megjegyezni, hogy az Országos Energiaár Szabályozó Hatóság létrehozott egy kapcsolattartó számot is, ahol a fenti témában érdekeltek számára választ adnak a felmerülő kérdésekre.
       Abban az esetben, ha a szolgáltatások árai változnának, vagy bármely más feltétel változna, a kereskedőnek kötelessége a fogyasztóval közölnie szándékát, legkevesebb 30 nappal a módosítást megelőzően és a fogyasztó eldöntheti, hogy elfogadja-e mindezt, vagy szolgáltatót vált.
 
Még több információért és a teljes előadás megtekintésért keresse fel az RMKT Facebook oldalát, itt bármikor visszanézhető a bemutató: https://www.facebook.com/watch/live/?v=2195285787270530&ref=watch_permalink
 
Az ajánlat összehasonlító eszköz elérhető a következő linken: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

Országos Energiaár-szabályozó Hatóság segélyvonal: 0374-554-265
A képek megtalálhatóak az RMKT Facebook oldalán.
 

Szavazógép

Milyen sportesemény hiányzik legjobban az életedből?

a kosárladba meccsek
a focimeccsek
egyéni sportágak versenyei
minden, ahol élőben lehet szurkolni
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 85