A Nagyváradi Állami Filharmónia hangversenye

2021-05-20

A Kónya Ádám Művelődési Ház hangversenyt szervez május 28-án, pénteken 19 órától  a Tamási Áron Színház nagytermében. A májusi hangverseny alkalmából a Nagyváradi Állami Filharmónia műsora örvendezteti meg a közönséget koncertjével, melynek karmestere Jankó Zsolt és szólistája Răzvan Stoica. Az előadók repertoárjában ez alkalommal Felix Mendelssohn-Bartholdy és Pjotr Iljics Csajkovszkij művei szerepelnek. 
Az idei hangversenyévad negyedik koncertjére a zenekar a romantikus zene korszakának jegyében állította össze műsorát. Elsőként Felix Mendelssohn-Bartholdy műve, A szép Melusine nyitánya szólal meg. Mendelssohn német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész a korai romantikus zene korszakában alkotott. Zenei stílusa már a szülői házban kialakult. Itt szívta magába a barokk zene iránti szeretetet, a meleg családi szeretet, a tehetség gondtalan kibontakozása tette lehetővé, hogy már igen fiatalon, a legváltozatosabb zenei műfajokban, érett kompozíciókkal jelentkezzen. A zeneszerző hozzájárult a német zenei romantika megalapozásához.
A hangverseny Pjotr Iljics Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével folytatódik. Csajkovszkij romantikuszeneszerző, az első olyan orosz zeneszerző aki nemzetközi szinten maradandó elismerést szerzett. A zeneszerző úgy integrálta a nyugat-európai zenei hagyomány elemeit, hogy közben lényegében orosz maradt a stílusa.
A hangverseny Mendelssohn egyik legismertebb művével, a VI. „Olasz” szimfóniájával zárul, amelyet a zeneszerző olaszországi látogatása során szerzett élmények hatására 1833-ban komponált. Mendelssohn a mű sikere ellenére nem volt maradéktalanul elégedett a kompozícióval, ezért 1834-ben némileg átdolgozta.
A hangversenyre a teljes árú jegy 30 lejbe, a kedvezményes pedig 15 lejbe kerül. Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es Hangversenyévadra váltott bérletek, valamint jegyek május  25-től a Városi Jegyirodában és az eventim.ro honlapon is kaphatóak. A bérlettel rendelkező nézőknek az előadás előtti napokon helyjegyet kell váltaniuk a Városi Jegyirodában.
A Városi Jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között,pénteken 9 és 15 óra között tart nyitva (cím: Szabadság tér 1., Sepsiszentgyörgy, telefonszám: 0267-312104).

Szavazógép

Idén hol nyaralnál legszívesebben?

A tengerparton
A hegyekben
Valahol vidéken
Bárhol, csak külföldön
Otthon, csak épp pihenhessek
Egyelőre nincs ötletem
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 60