István, a király Székelyföldi Nagyprodukció - Véglegessé vált a szereposztás

2021-05-27

 
Véglegessé vált az István, a király Székelyföldi Nagyprodukciószereplőgárdája, a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójuk keretében újabb szereplőket mutattak be. A bemutatón jelen volt Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
 
Csakúgy, mint az első két alkalommal, most is sajtótájékoztató keretében mutatkoztak be az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció újabb szereplői, akik Orza Călin rendező, valamint a koreográfusok és az énekkorrepetítorok jelenlétében ismét négynapos intenzív próbafolyamaton vettek részt Sepsiszentgyörgyön. A sajtótájékoztatón öt dalban mutatkoztak be az előadók, megszólalt a kórus egy kis része, majd egy kötetlen sajtóbeszélgetés keretében újabb részletek derültek ki aprodukcióról.
 
A sajtóértekezleten Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott: az általa vezetett intézmény pont azt kívánja támogatni, és munkaköre is arra hivatott, amit a székelyföldi István, a király képvisel. „A magyar könnyűzene olyan, mint a magyar kultúra: nem ismer határokat. Az a célunk, hogy az egész Kárpát-medencébentámogassuk a tehetségeket, hiszen a magyar kultúra most nagyon Budapest-központú, ami azért nem jó, mert egysíkúvá válik, miközben a magyar fővároson kívül is rengeteg mutatnivaló van kulturális téren” – mondta. Demeter mintegy garanciaként említette Sepsiszentgyörgyöt arra, hogy ez az előadás sikeres lesz, hiszen székelyföldi kulturális fővárosnak gondolja, ahol a pezsgő kulturális életen túl nagy dolgok történnek. Kitért arra is, hogy a pandémia sok területen húzta át a számításokat. „Az elmúlt egy-másfél évben a határok egyesülésének mítosza szétomlott, másfelől arra ébresztett rá, hogy ugyanúgy nem folytathatjuk, valahogy másképp kell rendezni dolgainkat, közösségeket kell építeni, mert ezek az erős közösségek tudnak egymásra számítani” – majd azzal tett pontot mondandója végére, hogy „ennél jobb művészeti alkotás erre a közösségre nézve nem lehetne.”
 
Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere örömét fejezte ki, hogy egyre több ismerős hangot hall, arcot lát a produkcióban. „Ha márciusban csak sejtettem, ma biztosra állíthatom, hogy ez az előadás Sepsiszentgyörgy életében a legnagyobb kulturális projekt. Most körülbelül 70 személydolgozik benne, ez augusztus 20-ára 245 személyre duzzad, amelynek legalább fele szentgyörgyi – ez óriási büszkeség számomra.” A polgármester bejelentette, hogy a tervezett négy előadást egy ötödik is követi, így augusztus 24-én is megtekinthető a produció a Sepsi Arénában.
 
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a mi István, a királyunk megvalósulása egy hatalmas székelyföldi összefogás eredménye, egy közös ügy. „A80-as évek elején, amikor először elhangzott a rockopera, a székelyek nem merték volna megcsinálni, mert a budapestiek kinevették volna miatta. Az évek során azonban folyamatosan bizonyítjuk, hogy bármire képesek vagyunk. 12-13 évvel ezelőtt megfogalmaztuk, hogy támogatjuk kulturális intézményeinket és a hasonló kezdeményezéseket, és lám, nem tesszük hiába. Nemcsak komoly összegeket fordítunk rájuk, hanem eredménye is van mindennek” – nyilatkozta a megyeelnök, hozzátéve, hogy a Háromszék Táncegyüttes mellé csatlakozik a BekecsNéptáncszínház és az Udvarhely Néptáncműhely is, amely az igazi székelyföldi összefogás mutatója.
 
Dancs Zsolt producer szerint ezzel a projekttel a csapat minden tagja egy új mesterséget tanul, hiszen mindenkinek újdonság és egy hatalmas feladat. „Nagyon magas a mérce. Minden dal nagyon ismert, ezért jól kell megcsinálni. Napi próbák vannak, egyénileg próbálunk, a zenekar hetente gyakorol, a színészek ideutaznak tökéletesíteni szerepüket, a havi többnaposworkshopok pedig elengedhetetlenek. Egyébként augusztus 9-én beköltözünk a Sepsi Arénába, és onnan ki sem jövünk augusztus 25-ig. Addig ez a 245 ember egy nagy családdá válik, hiszenhatalmas pillanatai vannak ennek a csodálatos műnek és a próbafolyamatoknak” – fejezte be.
 
A sajtótájékoztatón bemutatott újabb szereplők és szerepeik:
 
Molnár József, énekes / István szerepében
Koszorus Krisztina, a Koszika & The HotShots énekesnője /Gizella szerepében
Pakot István, énekes / Vecellin szerepében
Demeter Elemér, zenész, a Bumeráng, az Éli és a Sing Floyd zenekarok tagja / a Gitáros Regös szerepében
Ferencz Csaba, zenész, újságíró, a Mácsafej zenekar tagja / a Gitáros Regös szerepében
Fórika Balázs, kántor, karvezető, ének-zenetanár / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap
Rózsa Imre, római katolikus hittantanár / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap
Kádár Barna Zsolt, kántor, kulturális igazgató / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap
Bagoly Barna, eladási ügynök / térítőpap szerepben
Hajdú Lóránd, kántor / térítőpap szerepben
Babos László, matematika-informatika tanár / Hont szerepében
Lőfi Gellért, zenetanár, a Laudate kamarakórus és a Campanella gyermekkar vezetője / dupla szerepben: Pázmány és Sur (főúr)
Rétyi Zsombor, énekes, táncoskomikus; a Kolozsvári Magyar Opera tagja / dupla szerepben: Bese (főúr) és Laborc
Kiss László, színművész, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum tagja / Solt (főúr) szerepében 
Sárdi Hunor, kántor-orgonista / dupla szerepben: Sur (főúr) és Pázmány
(Közlemény)

Szavazógép

Idén hol nyaralnál legszívesebben?

A tengerparton
A hegyekben
Valahol vidéken
Bárhol, csak külföldön
Otthon, csak épp pihenhessek
Egyelőre nincs ötletem
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 60