Egy közvélemény-kutatás hétfőn ismertetett eredményei szerint az erdélyi magyarság kevésbé, a székelyföldi viszont inkább szkeptikus a koronavírus elleni oltással szemben, mint a romániai átlag.
Az erdélyi magyarságról reprezentatív mintán készült telefonos közvélemény-kutatást a Bálványos Intézet végezte a Transylvania Inquiry és a TT Research & Communications közvéleménykutató cégek 2021. november 16. és december 20. közötti adatfelvételével. A kutatás szerint Romániában a felnőtt lakosság 53 százaléka kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást. A magyarok körében 58 százalékos az oltottak aránya, Székelyföldön viszont a lakosság mindössze 39 százaléka oltatta be magát. Toró Tibor szociológus, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója annak tulajdonította, hogy az adatok kis mértékben különböznek a romániai hivatalos adatoktól, hogy csak a felnőtt lakosság helyzetét vizsgálták, és viszonyítási alapként a rezidens lakosság adatait vették figyelembe. Romániában a teljes nagykorú népesség 28 százaléka zárkózik el kategorikusan az oltástól. Ez az arány az erdélyi magyarok között 24 százalékos, a Székelyföldön viszont 40 százalékos. A falun élők, az alacsonyan képzettek, a rossz anyagi helyzetben lévők között magasabb az oltatlanok és az oltásszkeptikusok aránya. A magyar mintában magasabb az oltási hajlandóság és alacsonyabb az oltásszkepticizmus az idősek, illetve a protestánsok között. A római katolikusok nagyobb arányú oltásszkepticizmusa és alacsonyabb oltási hajlandósága a kutatók szerint részben a nagyobb székelyföldi arányukkal függ össze. A románok 32, az erdélyi magyarok 35 és a székelyföldiek 40 százaléka tekinthető vírusszkeptikusnak, vagyis gondolja azt, hogy a COVID-19 valójában nem jelent veszélyt. 36, 31, illetve 44 százalék véli úgy, hogy az oltás nem jelent hatékony védelmet a járvány ellen.(MTI)
A vizsgázók 61 százaléka volt sikeres
A megyei gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó hivatal (SRPCIV) szakemberei két Beszterce-Naszód megyei munkatársukkal együtt a múlt héten 273 autóvezető-tanoncot vizsgáztattak le, közülük 167-en szerezték meg a gépjárművezetői engedélyt. Ez a vizsgázók 61 százalékát jelenti, közölte a Kovászna megyei prefektúra. A vizsgára való várakozási idő ezzel ismét két hétre csökkent.
A 2021-es nyári (május–októberi) turisztikai szezonban Székelyföldön 176.176 turistaérkezést regisztráltak, amiből 79.212-et Kovászna megyében
A 2021-es nyári (május–októberi) turisztikai szezonban Székelyföldön 176.176 turistaérkezést regisztráltak, amiből 79.212-et Kovászna megyében, derül ki az Erdélystat által készített összesítésből. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ez az erdélyi átlagnál jóval magasabb, 80,1%-os növekedést jelent a turisták, valamint 74,7%-os növekedést a vendégéjszakák számában. A két székelyföldi megye közül a mérsékeltebb növekedés Kovászna megyében történt (59,7% a vendégéjszakák számában), miközben Hargita megyében több mint duplájára nőtt a forgalom (103,2%). Ezzel Székelyföld a teljes erdélyi turistaérkezések 6,8%-át és a vendégéjszakák 9,7%-át adta, ami enyhe bővülést jelent az előző évekhez mérve. Növekvő tendenciát mutatott a székelyföldi szálláshelyek kapacitáskihasználtsága is. Ez az érték a 2021-es szezonban 31,6%, míg egy évvel korábban 26,6% volt. A mutató Kovászna megyében az erdélyi megyék közül továbbra is kiemelkedő, 40,1%-os, miközben Hargita megyében az előző évi 17,8%-ról 24,1%-ra növekedett.
még kérek

Szavazógép

Mit vársz az előttünk álló téltől?

Alacsony (villany-) gázszámlát
Ne legyünk betegek
Sok havat, sok kikapcsolodási lehetőséget
Legyen rövidebb, mint az előző tél
Nem foglalkoztat a téma
szavazokEredmények
Szavazatok száma: 77  

Fotóalbum