A rádió

A Sepsi Rádió 2007-ben alakult, Sepsiszentgyörgyön. Elsőként kezdtük használni a térségünket jelölő Sepsi előtagot, nevet azzal a céllal, hogy brandet alakítsunk belőle. A rádiónk egyébként az 1997-ben létrehozott Astra Rádió (egy évig viseltük ezt a nevet) illetve a Mix Fm utódja (ezt a nevet 9 évig használtuk). Lényegében az a csapat hozta létre, amely Erdély első, kizárólag magyar nyelven sugárzó kereskedelmi adójából (Mix Fm) piacvezető rádiót formált a kilencvenes években.
Nyolc állandó alkalmazottal, és három külső munkatárssal a nap huszonnégy órájában sugároz műsort Sepsiszentgyörgyön és Sepsiszéken a 98.5 Fm-en (kb. 30-35 km-es körzetben).
Hétköznapokon reggel fél héttől este tíz óráig hallhatók a helyi információkkal dúsított műsorok. Az éjjeli órákban zenét sugároz.
A Sepsi Rádió tájékoztat és szórakoztat. A 80-as, 90-es évek legjobb slágereit és napjaink népszerű dalait játsza. Több mint tíz saját műsorral, napi tizenegy híradással, a Sepsi Rádió célja olyan minőségi adások készítése, amely tartalmilag, formailag ill. hangzásilag teljes mértékben kielégíti a hallgatói igényeket. Teszi mindezt úgy, hogy megőrizze, és megerősítse a hallgatók magyarságtudatát.
A több mint húsz éves múltra visszatekintő csapat szerves részt vállal a város életében, és a megyeszékhelyet és Sepsiszéket bemutató vagy népszerűsítő tevékenységekben.

A legfrissebb felmérések szerint a Sepsi Rádió ma is piacvezető!

 

A rádió működtető cég, illetve a műsorsugárzási licensz tulajdonosának adatai:

S o c i e t a t e a   c o m e r c i a l   S e p s i   R a d i o   S . R . L . ,   c u   s e d i u l   î n   S f â n t u   G h e o r g h e ,   s t r .   P r e s e i   ,   n r   4   b i r o u l   2 2 ,   j u d e t u l       C o v a s n a ,   î n r e g i s t r a t   l a   O . R . C .   C o v a s n a   s u b   n r .   J 1 4 / 3 0 5 / 2 0 0 7 ,   c o d   u n i c   d e   î n r e g i s t r a r e   R O 2 1 8 3 4 0 9 2 ,  c o n t   b a n c a r   R O   0 7   B   T R L   0 1 5 0   1 2 0 2   D 4 1 8   2 1 X X   d e s c h i s   l a   B a n c a   T r a n s i l v a n i a , s u c u r s a l a   S f â n t u   G h e o r g h e , r e p r e z e n t a t  p r i n   G r u b i s i c s   L e v e n t e, ca asociat unic.

 

Rólunk írták

Szól a rádió! (2. rész)
 
IV. évfolyam, 10. szám (2015. március 13. - 2015. március 19.) 0
Zsók Enikő  
A rádiókról szóló riportunk második részében a két legrégebbi kereskedelmi rádióról olvashatnak, a sepsiszentgyörgyi rádiós veteránok által napvilágot látott és ma is sikerrel működő Sepsi Rádióról, valamint a zenei kedvenceket játszó Sláger Rádióról.
 
Sepsiszentgyörgyön a ’97 februárjában induló Astra volt a város első kereskedelmi rádiója, ami egy évre rá már Mix Fm név alatt futott. Tíz évvel később, 2007-ben történt a változás, ami azt jelenti, hogy a Sepsi Rádiónál ugyanaz a csapat dolgozott tovább, csak kicsit másként.
– A Mix Fm rádióadó tulajdonosa eladta a teljes hálózatot, ezzel együtt a mi frekvenciánkat is. Nagyon szerencsés helyzetben voltunk akkoriban, mivel a városban létezett olyan frekvencia is, aminek bár a licence megvolt, de nem működtették. Ezt a licencet átvettük, és 2007-ben elindult a Sepsi Rádió, első ízben három tulajdonossal, 2009-től azonban egyedül igazgatom a rádió tevékenységét – emlékezett vissza a kezdetekre Grubisics Levente, a Sepsi Rádió tulajdonosa, igazgatója és műsorvezetője.
 
A nagyvállalatok az országos rádiókban reklámoznak
A nagyobb bevásárlóközpontokat működtető vállalatok az országos rádiókban reklámoznak, már csak azért is, mert ők indirekt módon bonyolítják ügyeiket, számukra reklámügynökség végzi a reklámok menedzselését, így az ők esetében a helyi rádiók szinte egyáltalán nem rúgnak labdába – tudtuk meg Grubisics Levente programigazgatótól, akinek a tizennyolc évnyi rádiózás alatt sikerült eléggé kiismernie a reklámpiac működését. Amint portálunknak kifejtette, jelenleg vannak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy ez a helyzet megváltozzon, az eredményre azonban még várni kell.
– A rádióadó költségvetését teljes mértékben reklámokból fedezzük, időnként a rendezvényszervezésből származó összeget szintén a működtetésre fordítjuk. A Sepsi Rádió semmilyen támogatásban nem részesül, évekkel ezelőtt ugyan nyertünk néhány magyarországi pályázatot, azonban az utóbbi években ezek kiírása is megváltozott. Emellett a gazdasági helyzet az elmúlt hat évben úgy alakult, hogy ma valóban küzdelem egy helyi rádió fenntartása, hiszen ha szorul a hurok, az első dolog, amit egy cég kivág a költségvetéséből, az a reklám. A mi álláspontunk szerint a reklám mindig kell, ha a vállalkozás jól működik, akkor azért fontos, hogy maradjon köztudatban, ha nem működik jól, akkor pedig azért van szükség rá, hogy működhessen – részletezte a rádió igazgatója.
 
Formabontó ötletek
A rádióban izgalmas ugyan, hogy a műsorkészítőknek általában csak a hangját halljuk, a többit meg hozzágondoljuk, de a „látható” adásoknak is megvan a maguk hatása. A Sepsi Rádió az egyetlen olyan helyi csatorna, amelyik kihelyezett helyszíni adásokat bonyolít le a városban, és így a stúdiós hétköznapoktól eltérően élőben is megmutatja magát.
– Széles célközönséghez szólunk, a 18 és 60 év közötti korosztályt igyekszünk megszólítani, a zenei szerkesztésben is hozzájuk igazodunk. Mintegy 60–70 százalékban új zenékből, 30–40 százalékban pedig a kilencvenes és a kétezres évek dalaiból válogatunk. A hír- és a műsorpolitikánkban kizárólag helyi témákkal foglalkozunk, próbálunk véleményt formálni, a hallgatóinkat értékesen szórakoztatni, és valamelyest közszolgálati szerepet is igyekszünk betölteni. Foglalkozunk olyan témákkal is, melyeket a kereskedelmi rádiók nem szoktak felvállalni, mivel azok nem profitorientált műsorok – nyilatkozta portálunknak a rádióigazgató, majd hozzátette: a lassan harmadik éve elindított helyszíni műsor, a Korzó Klub hozza a legtöbb visszajelzést, ami önmagában véve már csak azért is érdekes, mert nem sok helyen sikerült két konkurens lap – a Székely Hírmondó és a Háromszék – újságíróit egy asztalhoz ültetni.
A műsor keretében olyan véleményformáló gondolatok hangzanak el, amelyek érezhetően pozitívan hatnak a város életére.
– Úgy vélem, ma a dolgokat meg kell mutatni, és ott kell lenni az emberek között. Ezért ötlöttem ki azt, hogy költözzünk be egy áruházba, egy pálinkafőzdébe, egy panorámaliftbe, egy cég irodájába, egy vendéglőbe, egy vadászmúzeumba vagy akár egy játszóházba. Eddig mintegy negyven helyszínen készítettünk helyszíni műsort – közölte Grubisics Levente.
A Sepsi Rádió csapatát jelenleg négy műsorvezető, két hírszerkesztő, két reklámügynök, és egy külsős sportszerkesztő alkotja.
– A rádiózásból megélni lehetetlen, így a kezdetektől fogva nálunk az az elképzelés, hogy a kollégáimnak legyen második, olykor akár harmadik munkahelye is. Az esetek többségében ugyancsak a médiában tevékenykednek, írnak újságnak, tudósítanak valamely tévécsatornának, vagy épp más munkákat vállalnak. A rádiósaink közül jelenleg ketten vannak szülési szabadságon, jó lenne új kollégákat alkalmazni, de erre jelen pillanatban nincs anyagi keret – vélekedett az igazgató.
 
Mai slágerek a Sepsin
A Sepsi Rádión a hallgatóság zenei preferenciájának megfelelő dalokat játszanak.
– A nagy rádiók óriási összegeket költenek zenéjük tesztelésére. Náluk ez úgy zajlik, hogy behívnak egy bizonyos létszámú hallgatót, majd különféle zenéket hallgattatnak velük anélkül, hogy azoknak tudomásuk lenne a zenei előadókról, dalokról. A dalokat pontozzák, a megfelelő pontszámot elért darabok pedig felkerülnek a rádió zenei listájára. Ezt a szelekciót mi nem engedhetjük meg magunknak, így gyakorlatilag a zenei szerkesztő szájíze, illetve az általunk kedvelt rádiók zenei kínálata segít abban, hogy kialakítsuk zenei arculatunkat – jelentette ki Grubisics Levente, majd hozzáfűzte: a Sepsi Rádiót megközelítőleg naponta 14–18 ezren hallgatják.
Amint arról a rádióigazgatótól értesültünk, egy átlaghallgató Sepsiszentgyörgyön általában másfél órát hallgatja a rádiót, holott tíz évvel ezelőtt 3–4 óráról lehetett beszélni.
– Nagy teret hódít a televízió, még nagyobbat az internet, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb tömegekhez eljussunk webes felületen, így a világ bármely pontján hallhatják műsorainkat. Manapság nagy teret hódít az úgynevezett háttérrádiózás, amikor az ember bekapcsolja a rádiót, és közben egyebet is csinál, továbbá egyre kisebb azoknak a száma, akik tudatosan hallgatnak különböző rádiókat és azok műsorait.
Nem hivatalosan a Mix Fm volt az első magyar nyelvű erdélyi rádió. Abban az időben nem lehetett száz százalékban magyar adást sugározni, hiszen akkoriban a lakosság aránya határozta meg a magyar és a román nyelvű műsorok számát. Ezt úgy játszottuk ki, hogy a nappali sávot magyarnak jelentettük le, az éjszakait pedig románnak. A Sepsi Rádió április 18-án ünnepli nyolcadik, a Mix Fm rádiós csapata pedig tizennyolcadik születésnapját, azonban mióta kivesszük részünket a városnapok szervezéséből és lebonyolításából, azóta nem igazán sikerült ünnepelni. Számunkra az is ünnep, hogy létezünk – hangsúlyozta a Sepsi Rádió programigazgatója. (morfondir.ro)
http://morfondir.ro/lap/hu/Irasok-Cikkek/Szol-a-radio-2.-resz-Haromszek-1652

 

 

A Közösségi Kap­csolatokért Egyesület (ARC) és a Román-Amerikai Keres­ke­delmi Kamara (AmCham) szervezésében zajló rendezvényen több kategóriában jelölnek civil szer­vezeteket, támogató vállalatokat, a civil szférában dolgozó menedzse­reket, alap­gyűjtőket, illetve sajtótermékeket, a huszonkét tagú zsűri dönti el a díjazottak kilétét. Ha lenne a jótékony­ságnak olimpiája, a jel­öl­tek mindenike megérdemelne egy-egy érmet, olyan embe­reket és szervezeteket díjazunk ma, akik külön-külön, de együtt is sokat tettek egy jobb országért – hangzott el a gálán, amelyen a hazai üzleti és politikai élet személyiségei nem az adakozás mértékét, hanem annak hatását ismerték el. Így díjazták a sepsiszentgyörgyi Fleckhammer Ottót, aki a Háromszéki Közösségi Ala­pítvány alapítójaként és elnökeként tevékenykedett a közösségért, jelentős össze­geket adományozott ilyen célokra. A forrásteremtésben való aktív részvételéért több országos tévétársaság, illetve hírügynökség mellett a Sepsi Rádiót a támogatások össze­gyűjtését célzó műsorokért, lapunkat pedig a támogatási források mozgósításában nyújtott folyamatos segítségért díjazták. (http://www.3szek.ro/load/cikk/65273/lapunkat_is_kituntettek_emberek_az_emberekert_gala)

Háromszék, 2013 november 15.

 

Sepsi Rádió - helyi kereskedelmi rádió

A Sepsi Rádió névre hallgató helyi kereskedelmi rádió 2007 óta működik. Akárcsak a Sepsi Busz esetében, itt is jelen van a névben a „Sepsi", mely egyértelműen a
városhoz és vonzásköréhez köti a rádiót. Aktuális logója 2009-ben készült, ugyanabban az időszakban, amikor a város vizuális identitásának a változása elkezdődött.
Nem véletlen, hogy a rádio logójában is jelen van a zöld szín a lila és a narancs mellett. A rádió a város lakóihoz szól, így a tömbházak ismetlődő ablakai sugallták a
logó alapötletét, melyek egy pulzáló gömb köré vannak rendelve.
A rádió neve és a logóban használt zöld szín erősíti a város globális vizuális identitasat.
Következtetésképpen elmondhatjuk, hogy Sepsiszentgyörgy vizuális identitása
egy tudatosan fejlődő összkép, mely bátran és következetesen használja a saját szimbólumait. A következetesség és az egységes vizuális kép megerősíti a lakosokban a közösség és az összetartozás érzését.

Korunk, III. folyam, 2013. április

 


… A kutatás a médiafogyasztási szokásokat is vizsgálta. Ebből kiderül, hogy a szentgyörgyiek hatvan százaléka hallgat rádiót. A legnépszerűbb helyi csatorna a Sepsi Rádió: a hallgatók 43 százaléka követi, a Sláger 11,57 százalékon áll, a Régió Rádió frekvenciájára pedig a lakosság mindössze 1,92 százaléka hangolja készülékét. A rádióhallgatókhoz hasonló az újságolvasók aránya. Ezen belül a Háromszék vezet: az újságolvasók 92,83 százaléka tájékozódik a napilapból, közel háromnegyedük — 68,61 százalék — napi rendszerességel veszi kézbe. A közvélemény-kutatást Sepsiszentgyörgyön végezték, véletlenszerűen kiválasztott 938 felnőttet kérdeztek október 23. és 25. között. A felmérés hibaszázaléka 2,58 százalékpont.
— derül ki abból a felmérésből, amelyet a Babeş—Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi közigazgatási kara mellett működő Pro Scientia Administrativa tudományos társaság készített.

Háromszék, 2008. november 26.
10+1 év és tizenegy Sepsis sikertörténete

Beköltözött a rádió a lakásokba. Minden reggel ugyanazok a jól ismert kellemes hangok közlik a pontos időt, hogy szükséges-e az esernyő, aztán a műsorvezető azt is elárulja, hogy mire kell ma odafigyelni, kit kell felköszönteni, a hírbemondóktól pedig a legújabb politikai, szociális vagy más jellegű információk is elhangzanak. Így megy ez 11 éve, mióta elkezdett sugározni Sepsiszentgyörgy első magyar nyelvű rádiója.<BR>

A névváltoztatás, majd legutóbb a frekvenciaváltás és az erősödő konkurencia ellenére a Sepsi (volt Mix) Rádiónak sikerült megőriznie piacvezető szerepét. Grubisics Levente igazgató szerint ez a jó szakember-csapatnak, a színvonalas műsoroknak és a jól felépített marketing stratégiának az eredménye.


-Abban a pillanatban amikor váltottunk szinte megérzésszerűen tört fel bennem az a felismerés, hogy esetünkben a túlélésnek egyetlen jó recepje lehet, ez pedig a képzett, tapasztalattal rendelkező csapat, mely tíz éven át a Mix Rádió lelke volt (jelenleg négy műsorvezető, két hírszerkesztő, egy sport riporter, két állandó meghívott és két marketinges alkotja a csapatot). Van olyan marketing stratégia, amikor névre építenek, mi pedig egy jó, közismert csapatra építettünk egy új nevet. A recept bevált. Nehéz volt, és még mindig azon dolgozunk, hogy a hallgatók mint különálló rádót tudják beazonosítani a Sepsi Rádiót, mert ez egy teljesen más adó még akkor is, ha odakapcsolva ugyanazt hallja a hallgató, amit tíz évvel ezelőtt. El kellett telnie fél évnek, hogy visszakapjuk a régi hallgatóinkat, mert a váltás olyan drasztikusan történt, hogy még minket is meglepett, ám a tíz éves tapasztalatnak köszönhetően nagyon könnyen sikerült alkalmazkodni az új helyzethez - fejtette ki Grubisics Levente.


Riporter: -A reklámokban az hangzik el, hogy a Sepsi Rádió 10+1 éves. Megmagyarázná?

Grubisics Levente: - Azért 10+1, mert ugyan váltás történt, - egy tíz éves Mix FM-es időszak után ez a szerkesztői társaság egy új rádió színeiben tevékenykedik immár egy éve - de gyakorlatilag műsor- és zenepolitikánkat is átörökítettük, átmentettük ebbe az új helyzetbe. Ugye nevet változtattunk, más hullámhosszon vagyunk hallhatóak, a 98,5 Mhz-en, új stúdióból sugárzunk, és megváltoztak az elérhetőségeink is, de az a csapat, amely tíz évig piacvezetővé tette a Mix FM-et, már az első hónapokban az élvonalba emelte a Sepsi Rádiót. A Sugás Áruház klienseinek körében végzett októberi felmérésből kiderült, hogy a Sepsi hallgatottsága egyedül annyi, mint a többi rádiónak összesen. Az utóbbi időben még több közvélemény kutatás is készült, egyet dolgoztak fel eddig, mely szerint szintén a Sepsi Rádió a leghallgatottabb Sepsiszéken. Ezt mi tudtuk, éreztük, de most a papírforma is minket igazolt. Az is kiderült, hogy a mi műsorvezetőink, hírszerkesztőink a legismertebbek a háromszéki elektronikus médiában dolgozók közül. Szakképzettségüket, tudásukat azt is igazolja, hogy rádiós tevékenységük mellett mindannyian jeles újságok, televíziók, hírügynökségek tudósítói: Kiss Edit hírszerkesztőnk a Mediafaxnak, Némethi Katalin hírszerkesztő a Duna Tv-nek, Szabó Enikő műsorvezető az Erdély FM-nek, Tordai Sarolta a Heti Estnek dolgozik, Fésűs Árpád marketing igazgató sikeres reklámügynökség tulajdonosa, jómagam pedig a Heti Est főszerkesztője is vagyok.

-Az új név hozott-e bármilyen változást a rádió eddigi műsorpolitikájában?

-Igen, az új név arra kötelez, hogy még jobban odafigyeljünk a sepsiszentgyörgyiekre illetve Sepsiszék lakóira. Erősségünket most már nemcsak a zenében látjuk, hanem abban, hogy emberközeli, a megyeszékhelyről szóló témákkal is foglakozunk, naponta élő stúdióbeszélgetéseket sugárzunk, vagyis szórakoztatunk, és tájékoztatunk, hírműsoraink által minden területet lefedünk.

A konkurencia megjelenése annyiban hozott változást, hogy még jobban odafigyelünk arra, hogy minőségi adásokat készítsünk és mindent megteszünk azért, hogy megtartsuk piacvezető szerepünket.


lejegyezte T.T. (Székely Hirmondó),
2008.április.16.

 

 

Fotóalbum